Saturday, April 7, 2012

Hello, I am RX-2475, a robot from Solaria

Cod A022, pret 40 de lei.

Solaria, situata la zeci, sute sau mii de ani-lumină de Pamant (nici un pământean nu cunoaşte exact amplasarea Solariei în spaţiu) are 9500 mile în diametru. Este cea mai în afară situată dintr-o serie de trei planete şi e singura populată. Sub raportul climei şi atmosferei se aseamănă cu Pământul. Are o proporţie mai mare de terenuri fertile; resursele minerale utile sunt mai mici, dar, fireşte, mai puţin exploatate. Solaria poate menţine, cu ajutorul exportului de roboţi, un înalt nivel de trai. Cu o populatie de douazeci de mii de locuitori (populaţia este intenţionat menţinută la douăzeci de mii, număr socotit optim chiar de solarieni), rezulta zece mii de roboti pentru un singur om. În acest sens au pe departe cea mai ridicată proporţie dintre toate Lumile exterioare. Următoarea, Aurora, are numai cincizeci de roboţi pe cap de locuitor.
Pe Solaria de regulă se folosesc numai indicative numerice pentru roboţi. Astfel vi-l prezint pe RX-2475, un robot prietenos de pe Solaria. 
Este modelat din lut polimeric, are componente dintr-un ceas de mana defect - rotite, baterie, tije, si capat de curea metalica din acelasi ceas (pentru spatele robotului). Se poate purta ca si pandantiv pe lantisorul rosu cuprat la care am atasat cateva chipsuri de jasp autumn si jasp rosu, precum si piatra soarelui maro.
Inspirat de povestirile cu roboti ale lui Asimov, vă face cunoştinta cu o lume indepartata, unde roboti ca el se ocupa de treburile gospodariei (suna bine, nu?), si de toate treburile domeniului pe care locuieste stapanul, fiind extrem de specializati.
Acesti roboti sunt construiti si actioneaza tinand cont de cele 3 legi ale Roboticii:

Prima lege a roboticii: Un robot nu poate să facă vreun rău unei fiinţe umane sau, prin inacţiune, să permită să se facă vreun rău unei fiinţe umane.
A Doua lege a roboticii: Un robot trebuie să execute ordinele primite de la o fiinţă umană, afară de cazul în care aceste ordine ar contraveni Primei legi.
Autoconservarea era de-abia a Treia lege a roboticii: Un robot trebuie să-şi conserve propria existenţă, în măsura în care această consen'are nu contravine Primei sau celei de-a Doua legi.

Sursa: Isaac Asimov - Soarele Gol.


No comments:

Post a Comment