Materiale

Fimo, informaţii despre Fimo 
Fimo este un lut polimeric şi este materialul meu preferat pentru confectionarea bijuteriilor, fiind foarte maleabil şi permitand imaginaţiei mele să se manifeste.
FIMO este un brand de polimer realizat de firma germană STAEDTLER (STAEDTLER Marte GmbH & Co KG) şi este vândut în întreaga lume. Materialul se gaseşte in multe culori diferite şi are consistenţa unei plastiline. După prelucrare, figurinele sau bijuteriile FIMO se coc într-un cuptor electric pentru aproximativ 30 de minute la 110 ° C să se intarească. Odată coapte, piesele sunt extrem de rezistente şi pot fi vopsite şi/sau lăcuite. Lacul utlizat este unul special pentru Fimo, pe bază de apă, şi se utilizează pentru luciu şi protecţie.




Sârmă argintată emailată - non tarnish (NT)
Sârmă de modelaj, din cupru placat cu argint, tratat antioxidare (non tarnish - este foarte bine suportată de persoanele cu alergie la metale). Nu se oxidează. Suprafaţa este foarte lucioasă, cu o culoare argintie deschis
ă.

 

Sârmă GILT emailată
Sârmă de modelaj, din cupru placat cu argint, pigmentată în nuanţa aurului şi emailată -
tratată antioxidare (non tarnish - este foarte bine suportată de persoanele cu alergie la metale). Nu se oxidează. Suprafaţa este foarte lucioasă, de o culoare aurie.


Sârmă de cupru emailată
Sârmă de modelaj, din cupru emailat, cu efect antioxidare - non tarnish (NT). Acest tratament protejează împotriva alergiilor la metale. Culori disponibile cupru-roz sau cărămiziu. Suprafaţa este foarte lucioasă.


Ametist
Ametistul este o piatră semipretioasă, varietate violet de cuarţ.
Numele provine din grecescul "amethystus" care are la baza cuvantul 'methy' = vin
Compoziţie chimică: Dioxid de Siliciu cu insertii de Mangan (SiO2 + Mn). Culoarea violet este dată de impuritatile de cupru si mangan
Duritate: 7 (din 10)
Luciu: sticlos
Culori: violet, mov, lila, culoarea de levanţică sau purpuriu, cu dungi albe sau transparente, în straturi succesive sau perfect transparent. Cea mai bună calitate o are ametistul complet transparent. Culoarea devine mai fadă in lumină solară intensă. 




Din istorie si legendă: Se spunea că dacă se bea dintr-o cupă de ametist, se putea preveni intoxicarea si vindeca betia. Grecii credeau că această piatră aduce dragoste si fericire si protejează impotriva oricarui tip de intoxicatie.


Onix
Onixul este o piatră semiptretioasă, varietate de agat fin, adesea cu striaţii de diferite culori (albe, roşii, cenuşii). Cel mai frecvent: onixul alb si negru.
Compoziţia chimică: Oxid de Siliciu (cuart)
Duritate: 7 (din 10)
Luciu: sticlos
Culori: alb, gri, maroniu, negru, gri, maro-roscat, roşu-alb

 

Perle şi sidef

Perla este o piatră pretioasă organică.
Anticii credeau că perlele sunt un simbol al Lunii şi că aveau puteri magice. In limba latină cuvântul echivalent pentru perlă inseamna "unic", atestând faptul ca două perle nu pot fi identice. In timpul Romei antice, perlele erau considerate simbolul cel mai înalt al bogaţiei şi al statutului social. Femeile romane purtau perlele şi în pat, astfel că atunci când se trezeau să-şi conştientizeze imediat bogaţia şi statutul social înalt.

Egiptenii antici preţuiau perlele într-atât că erau ingropati cu ele la moarte. Se ştie că Cleopatra a scufundat o perla într-un pahar cu vin şi apoi l-a baut, doar ca să castige un rămăşag cu Marc Antoniu, că ea va putea consuma averea unei ţări întregi la o singură masă, în mod simbolic evident, subliniind cât de pretioase erau considerate perlele în acele timpuri.




Perlele naturale se formează mai mult sau mai puţin la intamplare, atunci când marea introduce un "intrus", o impuritate (de plidă un fir de nisip) in interiorul unei scoici, ce devine apoi captivă in interiorul scoicii. Prezenta impuritaţii irită scoica şi aceasta din reflex de apărare (ca de un corp străin) generează sidef imbrăcand imperfecţiunea în acest inveliş pretios. Sideful natural este o combinaţie de carbonat de calciu, în formă cristalizată şi substanţe organice proprii scoicii, conchiolin (o proteină organică care asigură lipirea sidefului pe impuritate). De-a lungul unei perioade de mulţi ani, acest înveliş creşte constant prin secretarea continuă de catre scoică a sidefului, atata vreme cat imperfecţiunea este înca captiva în scoica, formând perla.
Perlele de cultură au aceleasi calităţi ca şi perlele naturale şi sunt generate tot de scoici. Singura diferenţă constă într-o mică intervenţie a omului în procesul iniţial de generare al perlei.
Perlele de imitatie sunt realizate prin următorul procedeu: o margică de sticlă este acoperită cu sidef - astfel in final ele au o textură netedă , lină şi o formă perfect rotundă . Mallorca este renumită pentru produc
ţia de perle de imitaţie - cunoscutele perle de Mallorca.

Coral
Coralul, ca şi perla, este o piatră organică provenită din scheletul coloniilor de corali de pe fundul mărilor calde si oceanele lumii, la adancimi cuprinse intre trei
şi trei sute de metri.
Coralul este in general rosu dar in natură el are o paletă largă de culori
şi putem găsi coral alb, albastru, negru sau auriu.


Referitor la aria sa de răspandire trebuie să facem men
ţiunea că atunci cand ne gandim la coral imediat ne gandim la Marea Bariera de Corali din preajma Australiei.
Se pot observa de-a lungul tarmului Mării Mediterane. Ii putem admira splendoarea
şi in Japonia, Hawai, Australia, Golful Biscay si Archipelagul Malaezian.

Trebuie
ţinut cont de faptul că aceasta minunată creatie a naturii are nevoie de o mare grijă şi atenţie. Pentru a-l feri de zgarieturi, poate fi şters cu o carpă moale. De asemenea, din cauza suprafeţei sale poroase, trebuie avut grijă să nu intre in contact cu chimicalele. 
 

SWAROVSKI 
Cristalele Swarovski sunt cristale poli-faţetate, realizate dintr-o sticlă optică extrem de pură, de calitate superioară, cu mai multe feţe cu taietura precisă, cu muchii fine, realizate industrial. Creează un efect de stralucire datorită multiplelor faţete care captează lumina şi o reflectă in sclipiri şi culori atractive.
Numele provine de la creatorul acestor cristale.



(surse: http://www.adorri.ro, www.kristale.ro,www.pietresemipretioase.info,www.made-in-brasov.ro, www.breslo.ro)