Wednesday, November 23, 2011

Pledoarie pentru handmade

Am câştigat! Ce anume - setul Indiana de la FB Ronnie, la provocarea - concurs Steampunk la care am participat în urmă cu ceva vreme

Un set deosebit, format din brăţară pe două şiruri şi cercei, plus multe accesorii pentru steampunkerit pe care abia aştept să le includ în bijuterii noi create de mine.
Poza acestui set, recunosc, e direct de pe blogul FB Ronnie, eu mai am de învăţat multe până a face poze atât de reuşite ... dar nu prea am timp, cum îmi spune Andreea, pentru mine ar fi binevenit ca fiecare zi să aibă 48 de ore...
Am lucrat cu mult drag cele doua medalioane pentru această provocare, am fost fascinată chiar de acest stil pe care l-am descoperit. Steampunk: libertate, revoltă, îndrăzneală, creativitate, introspecţie, şi puţin romantism.
Dacă tot fac trimiteri la blogul FB Ronnie, vă recomand, pe lângă accesoriile originale, şi articolele deosebite pe care le citesc cu mult interes. Unul dintre preferatele mele, dacă ar fi să aleg doar unul, ar fi Bijuterii care ne reprezintă. Când am citit acest articol, mi-am dat seama că exprima unele lucruri pe care eu le simţeam, dar nu am reuşit prea bine să le transpun în cuvinte - unul dintre motivele pentru care am început să creez bijuterii este că nu găseam niciodată ceva potrivit mie - ceva romantic dar îndrăzneţ, ceva unicat, care să reprezinte starea mea de spirit, mereu schimbătoare. Pe vremea aceea, erau doar magazine gen Meli-Melo, cu bijuteriile lor de serie, din plastic. Pe lângă asta, am auzit şi eu de multe ori vorba că bijuteriile adevărate trebuie să fie neapărat din aur. De ce? Ca să fim în rând cu lumea, sau să arătăm că avem bani... sau poate pur şi simplu că strălucesc frumos.
Ei nu! Mai bine să arătăm că avem personalitate proprie, gusturi unice şi apreciere pentru frumos. Atât primul exemplu, cu bijuteriile din plastic, cât şi cel de-al doilea, al celor de aur sau alte preţioase,  nu vor să supere pe cei care poate încă preferă să poarte acest fel de bijuterii - de serie.  Dorinţa mea este de a-i educa pe cei pe care îi cunosc spre unic, spre frumos, spre ceva făcut cu pasiune: spre Handmade. Şi nu pentru că ar fi la modă, ci pentru că semnificaţiile aduse de o anumită bijuterie handmade sunt în concordanţă cu personalitatea lor. 
Astfel, se găsesc bijuterii handmade mai elegante, cu pietre semipreţioase, chiar cu argint, sau mai impunătoare - piesele Statement, sau romantice - cu multe flori, sau îndrăzneţe - piesele Steampunk, sau copilăroase... şi lista ar putea continua. Valoarea lor nu este neapărat dată de preţul lor, mai mare sau mai mic, ci de ceea ce exprimă aceste bijuterii despre noi şi cum ne fac să ne simţim când le purtăm.
Aţi putea spune, dacă pierzi un cercel de aur, îţi pare rău, pentru că acel cercel costă mult. Ei bine, banii nu aduc fericirea! La fel, nici aurul pe care poate îl purtăm la degete, sau la gât. Mai degrabă, o bijuterie care ne reflectă personalitatea, care spune ceva despre noi, de exemplu un enorm colier cu frunze şi flori în toiul iernii, aduce o stare de bucurie şi căldură sufletească. Astfel de lucruri sunt cu adevărat preţioase!

1 comment:

  1. Multumesc frumos, Camelia.
    Pas cu pas, vom reusi sa schimbam mentalitatea romanilor, sa ii facem sa vada dincolo de moda, sa fie ei insisi. Asa, cu pasi mititei, dar siguri. Tine in primul rand de noi, de creatorii de handmade.

    ReplyDelete